Borås museum
Borås museum är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum i Borås. Museets utställningar belyser Borås kulturarv med fokus på hantverk och historia. Varje år arrangeras i regel även tillfälliga utställningar.
Borås Museum grundades av De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening och det invigdes 1914, under nationalromantikens konsthistoriska epok, på en av höjderna i den nyetablerade Ramnaparken till väster om stadskärnan. Av tradition firas det midsommar här med uppvisning av svensk folkdans och med allmänna ringlekar kring midsommarstången till svensk folkmusik. Idag drivs museet av Borås Stad.
Borås Museum ligger i Ramnaparken utmed Parkgatan, mitt emot Ramnavallen och Norrby IF. Besöksadress är Ramnaparken, Parkgatan 29 i Borås.
Disagården, Uppsala
Disagården är ett friluftsmuseum i Gamla Uppsala och ligger strax utanför Uppsala i Uppsala län (Uppland).
Anläggningen tillhör Upplandsmuseet och består av en hel del hus från 1500-, 1600-, 1700- och 1800-talen som tillsammans ger en ganska så bra bild av hur en uppländsk by kunde se ut i mitten av 1800-talet. Byggnaderna kommer ursprungligen från olika delar av Uppland men har efterhand flyttats till Disagården. Friluftsmuseet är enbart öppet under sommarhalvåret.
Ärnavägen, Gamla Uppsala, 754 40 Uppsala, Sverige
Ekomuseum Bergslagen, flera platser i Västmanland
Ekomuseum Bergslagen är ett decentraliserat ekomuseum och friluftsmuseum i Bergslagen. Museet påbörjade sin verksamhet 1986 genom ett samarbete mellan kommuner och länsmuseer i området. Det räknas numera som ett av världens största ekomuseum.
Det gemensamma temat är dock järnets historia. Ekomuseum Bergslagen består av ett drygt 60-tal besöksmål som belyser järnhanteringen och järnets väg på olika sätt från kolproduktionen och gruvor, hyttor och järnbruk i norr och, med Strömsholms kanal som transportled, ända ner till Mälaren i söder. Sommartid arbetaren del ideella föreningar med upprustning, visningar och aktiviteter på många av de olika besöksmålen.
Ekomuseum Gränsland, Strömstad
Ekomuseum Gränsland är en kulturförening som verkar för bevarandet och underhållet av 25 besöksmål i gränslandet Bohuslän-Dalsland-Østfold. Det är kulturminnen med en gemensam historia som knyter samman gränsområdet.
Erikskulle museum och hembygdsgård, Norrtälje kommun
Erikskulle museum och hembygdsgård är ett frilufts- och lokalmuseum i den tidigare byn Vik som ligger i Norrtälje kommun, museet ägs och drivs av Söderbykarls Fornminnes- och hembygdsförening. Erikskulle har ett mindre markområde på cirka 1,5 hektar med ett antal gamla byggnader, varav ett tiotal av dem har ett kulturhistoriskt värde. Marken där byggnaderna finns skänktes av Erik Eriksson, som var en av grundarna. Båtsmanstorpet från byn Vik och Sockenmagasinet från Söderby-Karls kyrka var de första byggnaderna på platsen.
De permanenta utställningarna i museet visar sådant som husgeråd, redskap och förvaringskärl, som tallrikar, dryckeskärl och skålar av trä, kakformar av koppar, porslin och slipat glas, samt även ostformar, smörkärnor och brödspadar, silltunnor och mjöllårar.
Erikskulle ligger i Söderbykarl, cirka 18 km norr om Norrtälje. GPS-koordinater: N 59.89068, E 18.71156
Fotevikens museum, Vellinge kommun
Fotevikens Museum är ett arkeologiskt friluftsmuseum som är beläget i sydvästra Skåne. Historien bakom museet startade under början på 1980-talet. Då undersöktes det fem sänkta vikingaskepp i den undervattensspärr som finns i mynningen av Foteviken där denna når ut i Höllviken. En marinarkeologisk förening SVEG bildades och denna förening påbörjade då ett systematiskt sökande efter maritima lämningar runt om Falsterbohalvön. Även om vraken och andra marinarkeologiska företeelser sedan länge var skyddade av fornminneslagen, efterhölls inte dessa lagar. Myndigheternas intresse för kulturarvet som låg under vatten var minst sagt ljummet, om inte näst intill obefintligt. SVEG var därför allra först med att bygga upp den viktiga marinarkeologiska verksamheten i Skåne.
Fotevikens Vikingamuseum är beläget vid stranden i norra Höllviken på Falsterbonäset i sydvästra Skåne.
GPS: 55.428197, 12.952141
Adress: Museivägen 27, Höllviken
Fredriksdals friluftsmuseum, Helsingborg
Fredriksdal museer och trädgårdar är ett friluftsmuseum på cirka 36 hektar beläget i Helsingborg och uppbyggt kring en herrgårdsliknande huvudbyggnad på egendomen Fredriksdal. Fredriksdal var ursprungligen anlagt som ett landeri, ett slags sommarställe, av Fredrik Wilhelm Cöster under år 1787. Egendomen köptes sedan av konsul Oscar Trapp i slutet av 1800-talet och stora delar av marken tillsammans med huvudbyggnad och ekonomibyggnader donerades sedermera till Helsingborgs stad av dennes änka, Gisela Trapp, år 1918. Friluftsmuseet öppnade sedan för allmänheten år 1923.
Museet är med sina 36 hektar en av de största anläggningarna av sitt slag i Sverige och är dessutom lite speciell för sin betoning på det biologiska kulturarvet. Fredriksdal omfattar idag de ursprungliga byggnaderna på platsen, de historiska parkerna, köksträdgården, en del äldre allmogegårdar, historiska lantbruk, men även det gamla stadskvarteret från centrala Helsingborg samt en botanisk trädgård fylld med skånska växter och biotoper. På området finns också Fredriksdalsteatern som anlades 1923 som en häckteater i barockstil.
Besöksadress: Gisela Trapps väg 1, 254 37 Helsingborg
Frösåkers brygga, Västerås
Frösåkers brygga är en turistattraktion med ett maritimt museum, Västerås historiska skeppsmuseum är beläget cirka två mil öster om Västerås. Här finns även en vikingaby med Gudagott Matkulturakademin.
Hamnen är ett friluftsmuseum och kan besökas årets alla dagar. Förbokning av en exklusiv guidning krävs.
Det är båtar, båtar, båtar…
Vikingaskepp, medeltidskoggar, allmogebåtar, snipor, nordlandsbåtar och en kyrkbåt… Många till antalet är träbåtarna och tillsammans bildar båtarna Frösåkers Bryggas Skeppsmuseum. Museet har öppet året runt och är ett riktigt levande museum där besökarna får följa träbåtarnas liv under årets hela cykel. Båtarna är kopior, rekonstruktioner och original från vikingatid till allmoge -och är ca 25 till antalet. ”Flaggskeppet” är en kopia av en 1300-talskogg, den allra största man hittat i Sverige. Med sina nästan 30 meter på längden och 8 meter på bredden och en vikt på ca 200 ton är den en mäktig uppenbarelse.
Gammlia friluftsmuseum, Umeå
I slutet av 1910-talet togs det ett beslut om att iordningställa en folkpark med friluftsmuseum och idrottsplats i det som då var Umeås nordöstra utkant. Parken skulle ligga högt med utsikt över staden, med idrottsplatsen nedanför sluttningen.
Tämligen omgående efter att beslutet fattats började entusiastiska medlemmar i hembygdsföreningen med att samla in byggnader och föremål till friluftsmuseet.
Friluftsmuseet på Gammlia är en bit av Västerbotten som det mycket väl kunde ha sett ut förr. Vid en första anblick ser det ut som en riktig idyll med rödmålade stugor. Men vid sidan om idyllen är området även en bit samlad västerbottenshistoria, och en källa till kunskap om ett samhälle vars villkor emellanåt nog kunde vara hårda.
Adress: Helena Elisabeths väg 3, 903 42 Umeå, Sverige
Husbyringen, Hedemora
Husbyringen som är Sveriges första ekomuseum ligger naturskönt i Södra Dalarna, i Hedemora Kommun. Runt Husbyringens 6 mil långa natur- och kulturled kan man uppleva unika industri- och kulturhistoriska platser, präglade av ett hårt arbete i dåtidens malmbrytning.
Husbyringen sträcker sig mellan bruken Långshyttan, Silfhytteå, Kloster, Husby-Smedby samt Stjärnsund. Platser som alla bär på en mycket spännande historia. Två av platserna är även knutna till några av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval verksam vid Klosters bruk.
Husbyringen är en natur- och kulturled i Husby socken, Hedemora kommun i södra Dalarna. Den cirka 60 kilometer långa slingan invigdes 1970 av stiftelsen Husbyringen och gör numera anspråk på att vara Sveriges första ekomuseum.
Ingeborrarpsgården, Örkelljunga kommun
Ingeborrarpsgården ingår i Ingeborrarps friluftsmuseum i Eket, som ligger i Örkelljunga kommun. Gården ligger kvar på sin ursprungliga plats i det som en gång var Ingeborrarps by. Byn har medeltida anor och omtalas även i Lunds landebog från 1570 som Ingebørup vilket tolkats som Ingebjörns torp.
Koordinater 56.2249°N 13.1765°Ö
Jamtli, Jämtlands läns museum, Östersund
Jamtli är ett regionalt museum som ligger i Östersund, Jämtlands län. Museet består dels av ett friluftsmuseum med kulturhistoriska byggnader samt ett inomhusmuseum. År 2018 tillkom det även en konsthall, som samtidigt är en filial till Nationalmuseum.
Länsmuseet grundades av Jämtlands läns fornminnesförening, Jämtlands läns konstförening samt Föreningen Jämtslöjd redan år 1912. Museibyggnaden som är ritad av arkitekten Frans Bertil Wallberg, invigdes i september 1930. År 1974 ombildades sedermera museet till en stiftelse av Jämtlands läns landsting och Östersunds kommun. I samband med detta slogs även friluftsmuseet Jamtli och länsmuseet samman. Ett nytt museum, beläget nedanför det ursprungliga museet, började sedan byggas 1990 och invigdes år 1995.
Museiplan 2, 831 31 Östersund
Kulturen, Lund
Friluftsmuseet Kulturen visar upp en varierad kulturmiljö med historiska, sociala och geografiska dimensioner. Här finns det en kombination av gatumiljöer, trädgårdar och byggnader med föremålssamlingar. Byggnaderna är både sådana som ursprungligen uppförts på plats men även sådana som flyttats dit som museibyggnader sedan Kulturen i Lund invigdes 1892.
Norra Berget, Sundsvall
Norra berget (som även kallas Norra stadsberget) är ett friluftsmuseum beläget i Sundsvall. Friluftsmuseet är beläget på Norra stadsberget, cirka 1,5 kilometers promenadväg eller 2,5 kilometers bilväg nordväst om Sundsvalls stadscentrum – Stenstan. Friluftsmuseet består numera av ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika delar av Medelpad. Här finns det även ett utsiktstorn, en fäbodvall, Hantverks- och sjöfartsmuseum med den uppstoppade Skvadern, men även en populär lekplats, butiker, vandrarhem, kafé, restaurang och grillplatser.
Skansen, Stockholm
Skansen är ett stiftelseägt, svenskt friluftsmuseum med djurpark som ligger på Djurgården i Stockholm, grundat av Artur Hazelius, och är beläget inom den Kungliga nationalstadsparken. Skansen invigdes den 11 oktober 1891. Namnet kommer från den skans som kung Karl XIV Johan lät uppföra åt sin son Oscar I för att användas som lekplats, denna skans låg intill nuvarande Håsjöstapeln. På Skansen fanns 2014, cirka 140 byggnader från Skandinavien varav den äldsta av dem är Vastveitloftet från 1300-talet.
Skansen ligger på Djurgården, mycket nära Stockholms centrala delar. Det finns många sätt att ta sig dit men enklast är det med spårvagn, buss, färja eller till fots.
Skellefteå museum, Nordanå, Skellefteå
Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt länsdelsmuseum som ligger på Nordanåområdet. Museet har ansvar för den museala verksamheten och kulturmiljövården i Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner, samt även länsansvar för Teknik- och Industrihistoria efter 1900.
Skellefteå museum ligger mycket vackert beläget vid älvens norra sida på Nordanåområdet, cirka fem minuters promenad från torget i Skellefteå.
Adress: Skellefteå museum, Ernst Westerlunds allé, 931 32 Skellefteå
Torekällberget, Södertälje
Torekällberget (officiellt är namnet Torekällbergets friluftsmuseum) är ett friluftsmuseum på Torekällberget i centrala Södertälje som ligger i Stockholms län. Museet invigdes redan 1929 och visar hur man bodde och levde i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet.
Östra Södermanlands kulturhistoriska förening, ÖSKF, bildades redan år 1918. Föreningens ändamål var, ”att i ett museum undan förstörelsen rädda och bevara de föremål av värde, som ännu kunna finnas kvar som minnen av och vittnesbörd om våra förfäders liv och verk”. Ganska snart började medlemmar i ÖSKF också att fundera på att skapa ett friluftsmuseum som komplement till den mer vanliga museiverksamheten.
Vallby friluftsmuseum, Västerås
Vallby friluftsmuseum är ett friluftsmuseum sol ligger i Västerås. Museet ligger vid Skerikesvägen 2 nära E18, ungefär två kilometer norr om Västerås centrum. Museet som började anläggas 1921 drivs idag av Västerås stad.
Museet visar miljöer från både stad och landsbygden, varav den äldsta bebyggelsen är från 1600-talet. Inom området finns det bevarade trä- och stenhus från både stad och land, en del utrotningshotade lantrasdjur, odlingar av kultur- och prydnadsväxter samt även konsthantverk. Idag är Vallby friluftsmuseum ett av Sveriges allra största friluftsmuseer med ett 40-tal byggnader.
Friluftsmuseet Gamla Linköping, Linköping
Friluftsmuseet ”Gamla Linköping” är ett lite annorlunda friluftsmuseum i västra Linköping, Östergötland. Friluftsmuseet består av tre olika delar: stadskvarteren, Valla gård och Vallaskogen. I stadskvarteren har samtliga byggnader där, med undantag för Cloettaboden som invigdes 2012, flyttats till museet från olika platser i Linköpings centrum. Fastigheterna ägs av Kulturfastigheter Linköping AB, som är ett helägt dotterbolag till AB Stångåstaden. Museiverksamheten sköts av Friluftsmuseet Gamla Linköping som är en egen resultatenhet inom Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun.