fält med tulpaner

Tulpanmuseet i Amsterdam

Vem tycker inte om gnissliga och våriga tulpaner som finns i mängder av färger? Om du är intresserad av att veta mer om dessa ljuvliga blommor så ska du definitivt planera in ett besök på tulpanmuseet i Amsterdam. På köpet kommer du att kunna lära dig om den första spekulationskraschen i Europas ekonomiska historia.

Museet ligger i ett historiskt hus vid kanalen i Amsterdam, och består av sex rum med olika teman. Här hittar du både fakta om den ursprungliga tulpanen och dess omgivningar, hur du odlar och sköter om dina egna tulpaner, hur byteshandeln med tulpaner uppstod och den världsomspännande tulpanmarknadens utveckling genom historien. Givetvis så beskrivs också tulpankraschen under 1600-talet ingående.

Tulpanens ursprung

Idag förknippar vi tulpaner med Holland, men ursprungligen kommer växten från centralasien. Lökväxten importerades från Turkiet till Holland under 1500-talet av Carolus Clusius, som var läkare och botaniker. Clusius var mycket hemlighetsfull med de lökar han hade tagit med sig hem från sina resor, och planterade dem i sin trädgård med hjälp av en arborist. Han ville inte dela med sig varken av dem eller av sin kunskap om dem, men detta slog tillbaka på honom då hans lökar blev stulna, vilket inledde den kommersiella lökhandeln i Holland.

Idag är tulpaner lätta och få tag i och säljs i de flesta mataffärer och via nätbutiker som du hittar på hemsidor som svenskablomsterbud.

Tulpanspekulation

Mellan åren 1634-1637 uppstod det en spekulationsmarknad för tulpaner i Holland.Tulpanen var vid detta tillfälle en ny och ganska exotisk växt i Holland, och med dess stora variation i sorter och färger var den en perfekt kandidat för den nya marknaden. Det var inte främst tulpanodlarna som drev spekulationen, utan andra aktörer. Dessa samlades på morgnarna och handlade med tulpaner på papper, och papperna kunde byta ägare många gånger under samma dag. Betalningen skedde vid köpet av pappret, medan de fysiska tulpanlökarna levererades vid ett senare tillfälle. Efter en tid hade priserna för tulpanlökar nått så enastående höjder att Holland närmade sig ruinens brant, och myndigheterna blev tvungna att reglera handeln med tulpanlökar för att rädda landets ekonomi.