Museum of Death

Besök Museum of Death

Ett museum om döden – skulle det kunna vara någonting? Ja, faktum är att det faktiskt finns ett sådant museum, nämligen Museum of Death i Hollywood och här på museifonstret anser vi att det är ett av världens mest spännande museum. Muséet öppnade i juni 1995, men då i San Diegos första bårhus i en byggnad som ägts av Wyatt Earp. Grundarna JD Healy och Cathee Shultz, som kom från det kontroversiella konstgalleriet Rita Dean, insåg att det fanns ett stort tomrum vad gällde utbildning om döden i USA och bestämde sig därför för att göra döden till sitt livsverk.

Numera finns muséet som sagt i Hollywood, Kalifornien, och det innehåller världens största samling av seriemördares konstverk, foton av Charles Mansons (som dog 2017) brottsscener, Blue Beard of Paris (Henri Landru) giljotinerade avhuggna huvud, originella foton från brottsscenen och bårhuset efter det otäcka mordet på Black Dahlia, en samling med liksäckar och kistor, kopior av exekveringsanordningar i verklig storlek, verktyg som tillhör begravningsentreprenörer, obduktionsinstrument, husdjursdödskatteridermi med mera. Man kan också se filmer på obduktioner, seriemördare, rekryteringsfilmen för Heaven’s Gate-kulten, den välkända Traces (not Faces) of Death-filmen och annat och allt detta är filmat på riktigt och inte med skådespelare…

När man besöker Museum of Death kan man gå runt själv på muséet och stanna hur länge man vill – eller vågar! Oftast tar besöket någon timma och filmerna pågår i många timmar till. Besöket kostar 15 dollar per person och det finns ingen åldersgräns för att komma in. Eftersom alla dör till syvende och sist ansåg grundarna att alla har rätt att lära sig om döden, men rekommendationen är ändå att besökarna är relativt mogna. En del besökare har svimmat under åren, så var beredd på en verklig upplevelse av döden…

Dödsmuseum i Sverige?

Ja, att döden slår oss alla är naturligtvis sant, men frågan är om man behöver glorifiera den på det sätt som gjorts på det här muséet. Om ett museum skulle öppna i Sverige om döden hade det antagligen tagit en lugnare form och kanske visat det fina som faktiskt också omringar döden och inte bara mördare och andra otäckheter som på muséet i Hollywood. Eventuellt hade muséet skapats i samarbete med Svenska Begravningsbyrån och behandlat olika sorters begravningar, dödsannonser, dödsbon, gravstenar, urnor, kistor, begravningsblommor och så vidare. Det faktum att Museum of Death är beläget i Hollywood har säkert påverkat vinklingen på muséet, men här i Sverige hade vi nog uppskattat en lugnare och mer balanserad syn av döden på ett museum som skulle tillägnas just det här känsliga ämnet.

Andra museum

Ute i världen finns det ett flertal lite annorlunda museum att besöka. Bästa sättet för dig att hitta dem är att använda en guide över museum. Ett av de museum som vi rekommenderar är spelmuseum i Las Vegas vilket ger en bra historisk inblick i bland annat historiken av spelautomater.